Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa do lecza na zimę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
cukinie (średnie) 6
woda
sól (do osolenia wody)
papryka czerwona 10 kg
papryka 5 kg (kolorowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa do lecza na zimę

Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na małe kawałki.
Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, umyć i zetrzeć na tarce.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.
Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.
Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.
Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.07.2012 05:33
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak