Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 2 szkl
żółtko jajek 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna
cukier waniliowy
mleko 1 litr
budynie śmietnkowe 2
jabłka ok2 kg
kasza manna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z budyniem

Na stolnice wystpać mąkę, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i margaryne, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie czesci.

Prostokatną blachę, wysmarować tłuszczem i wyspyać bułką tartą. Rozwałkowac jedną część ciasta i wyłożyc na blachę. Posypać kasza manną.

Obrać jabłka i pokroić w plasterki, wyłożyć jabłka na przygotowy spód ciasta. Ugotować budynie, wyłożyć na jabłka. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta kruchego (rozwałkowaną). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

Na moim cieście widać małe okruszki, jest to ciasto kruche tylko ze zmrożone i starte na tarce (zostało mi kiedyś z innego ciasta).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak