Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos świąteczny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
cebule średnie 2
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
ziele angielskie 3-4 ziarna
przecier pomidorowy 3-4 lyzki
mięsa (wołowe, wieprzowe, piętki z wędlin) 1 kg
olej do smażenia
Sol, pieprz, ostra papryka- wg uznania
grzyby suszone 0,5 szklanki
boczek 300 chudy
wino wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos świąteczny

Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duze kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem –tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. A międzyczasie… Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę po tym czasie je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mieso kroimy w kostkę- przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy wędlinę pokrojonę w kostkę.Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.
Gdy kapusta będzie miękka dodajmey grzyby, mięso i wedlinę. W razie potrzeby podlewamy wodą z pod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochla nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy po jakiejs pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 11.03.2011 08:36
zjadłabym taki
PaniMISIOWA 10.02.2011 19:06
wspaniały!
iknkirke 18.12.2010 15:31
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak