Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z wiśniami

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg świeżych drożdży 4
kg wydrylowanych wiśni ok. 1/2
op. 16 g cukru waniliowego albo kilka kropli esencji waniliowej 1
szkl. cukru zwykłego 1
szkl. mleka ok. 1
kostki masła (50g) 1/4
jajko 3
łyżeczki soli 1/3
szkl. mąki pszennej luksusowej ok. 2
szkl. mąki pszennej krupczatki ok. 1,5
1 żółtko + 1 łyżka wody do posmarowania bułeczek dodatkowo:
cukier puder do oprószenia:
4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka mąki ziemniaczanej do owoców:

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z wiśniami

Kruszonkę zrobiłam z 50 g masła + ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej - wszystko roztarłam palcami na jednolitą, kruszącą się masę. Wsypałam do woreczka i odłożyłam do lodówki. Wiśnie zasypałam cukrem i odstawiłam na ok. 30 min. po czym odcedziłam z nadmiaru soku a owoce wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
Mleko podgrzałam lekko i wkruszyłam do niego drożdże, dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąki przesiałam, dodałam do nich resztę cukru, sól i cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto ręką przez kilkanaście minut aż stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Dodałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dosypać jeszcze troszkę mąki - jej ilość w przepisie zależy m.in. od jej wilgotności i wielkości jajek. Wyrobione ciasto odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam je ponownie przez chwilkę i znów odstawiłam na 30 min.. Wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinałam porcje na pojedyncze bułeczki. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Układałam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny w tym czasie wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.05.2015 09:06
Takie swojskie, to ja lubię.
Justyna23
Justyna23 04.08.2012 21:12
pycha :)
danusia19671 16.05.2012 18:39
pszepyszne
SylwiaMagdaSabin 17.12.2011 08:52
mmmmm
Agnieszka/picola 28.06.2011 15:06
pychotka
Agnieszka/picola 28.06.2011 15:06
pychotka
ewasylwia 24.03.2011 17:27
muszą być pszepyszne
Wojtek8 30.01.2011 21:20
ciekawe
hastalavista 17.10.2010 10:07
świetne!
wiola333 27.09.2010 20:00
pyszne
Grażyna13 24.09.2010 10:12
Uwielbiam i ciasto drożdżowe i wiśnie- to coś dla mnie :)
SmacznaPyza 16.09.2010 21:58
możesz zrobić z mrożonymi, tylko zasyp je cukrem i odstaw żeby się rozmroziły i odcedź z soku
Dorota76 16.09.2010 20:04
Świetne muszę zrobić tylko chyba zamienię je śliwkami bo ma świeże wiśnie to trzeba będzie poczekać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak