Sposób przygotowania

Kruszonkę zrobiłam z 50 g masła + ok. 0,5 szkl. cukru zwykłego + ok. 0,5 szkl. mąki pszennej luksusowej - wszystko roztarłam palcami na jednolitą, kruszącą się masę. Wsypałam do woreczka i odłożyłam do lodówki. Wiśnie zasypałam cukrem i odstawiłam na ok. 30 min. po czym odcedziłam z nadmiaru soku a owoce wymieszałam z mąką ziemniaczaną.
Mleko podgrzałam lekko i wkruszyłam do niego drożdże, dodałam 2 łyżki cukru, wymieszałam, odstawiłam na 15 min. żeby zaczęły rosnąć. Mąki przesiałam, dodałam do nich resztę cukru, sól i cukier waniliowy. Wlałam rozczyn i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszałam. Wyrabiałam ciasto ręką przez kilkanaście minut aż stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek miski. Dodałam roztopione przestudzone masło i wyrabiałam jeszcze chwilę. Jeśli ciasto jest zbyt płynne można dosypać jeszcze troszkę mąki - jej ilość w przepisie zależy m.in. od jej wilgotności i wielkości jajek. Wyrobione ciasto odstawiłam pod przykryciem na ok.30-60 min. aby wyrosło. Następnie wyrobiłam je ponownie przez chwilkę i znów odstawiłam na 30 min.. Wyłożyłam na posypany mąką blat, rozpłaszczyłam nieco dłońmi na placek grubości 1,5-2 cm i szklanką albo kubkiem wycinałam porcje na pojedyncze bułeczki. Każdy krążek ciasta rozpłaszczyłam lekko na dłoni, nałożyłam łyżkę owoców i brzegi zlepiłam dokładnie formując okrągłą bułeczkę. Układałam je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 min. aby podrosły. Przed wstawieniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym z wodą żółtkiem i posypałam kruszonką. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 15-20 min. - powinny w tym czasie wyrosnąć i ładnie się zrumienić. Po przestudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    Świetne muszę zrobić tylko chyba zamienię je śliwkami bo ma świeże wiśnie to trzeba będzie poczekać
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    możesz zrobić z mrożonymi, tylko zasyp je cukrem i odstaw żeby się rozmroziły i odcedź z soku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam i ciasto drożdżowe i wiśnie- to coś dla mnie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    świetne!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek8

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    muszą być pszepyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    mmmmm
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    pszepyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna23

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie swojskie, to ja lubię.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !