Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski szwabskie z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 35 dag
mleko 1 szkl.
jaja 3 szt
ser ementaler 20 dag
cebula 30 dag
masło 5 łyżek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kluski szwabskie z serem

Mąkę posolić i wymieszać z 1/3 szklanki mleka. Wbić jajka i wyrobić na gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji, spływające z łyżki dużymi kroplami. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Ser zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w krążki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, w dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto wyłożyć na deseczkę i wrzucać na gotującą wodę nożem. Gotować około 2 minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Kluski odcedzić, układać na zmianę z serem w żaroodpornym naczyniu, każdą warstwę posypać pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec dopóki ser się nie roztopi. Cebulę podsmażyć na gorącym maśle i położyć na kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 07.08.2011 19:04
pycha
Roman5 26.10.2010 11:48
ciekawa potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak