Sposób przygotowania

Owoce umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Skropiłam je sokiem z cytryny i posypałam 3 łyżkami cukru. Smażyłam na malutkim ogniu, w rondelku, aż owoce się rozpadły - ok. 15-20 min..
Oddzieliłam białka od żółtek. Drożdże wymieszałam z cukrem, zalałam ciepłą wodą i odstawiłam na 10 min. żeby ruszyły. Do przesianych obu mąk dodałam sól, żółtka i rozczyn, wymieszałam dokładnie i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Kiedy podrosło dolałam roztopione, ale wystudzone masło i dodałam ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej, ale lejącej śmietany. Na patelnię z roztopioną 1 łyżeczką masła wlewałam ciasto po 2 łyżki na placuszek, po 4-5 placków na raz. Smażyłam na złoto z obu stron - przewracałam kiedy na wierzchu było widać pękające bąbelki. Placuszki podałam posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem musu z moreli, ozdobione kleksikami kwaśnej śmietany.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam bliny ! Z morelami muszą być pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    za morelami nie przepadam ale i tak te zdjęcia do mnie przemawiają:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    nigdy nie robilam blin moze warto wyprobowac.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    ŚWIETNE NA PODWIECZOREK!
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    jeszcze nie jadłam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    warto spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !