Sposób przygotowania

Pojemnik do przechowywania żywności wyłożyłam dwoma arkuszami folii spożywczej tak aby końce wystawały za brzegi naczynia. Jeżyny opłukałam i osączyłam, brzoskwinie sparzyłam i obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w kostkę. Galaretkę rozpuściłam w 1 i 3/4 szkl. wody, odstawiłam do ostudzenia. Żelatynę zalałam zimną wodą a kiedy napęczniała wstawiłam szklankę z nią do gorącej wody i mieszałam zawartość aż żelatyna zupełnie się rozpuściła. Jajka umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Ubiłam je z cukrem na puszystą masą, do której następnie dodałam jogurt, esencję waniliową i ciepłą żelatynę - wlewałam ją pomału cały czas ubijając masę. Dodałam do masy owoce, lekko wymieszałam i wylałam masę do naczynia. Odstawiłam je aby masa stężała a gdy zastygła lekko na wierzch wylałam połowę tężejącej galaretki. Znów wstawiłam naczynie do lodówki, resztę galaretki też. Tym razem wszystko chłodziło się kilka godzin. Deser wyjęłam z naczynia przykładając do wierzchu odwrócony talerz i odwracając całość tak aby talerz znalazł się pod spodem. Deser sam opadł na niego, wystarczyło więc tylko zdjąć folię i przybrać deser \"okruchami\" z galaretki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !