Sposób przygotowania

Karkówkę opłukałam i dobrze osuszyłam ręcznikami papierowymi. Natarłam ją solą, paprykami, czosnkiem i niewielką ilością majeranku - zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjęłam z folii i posmarowałam 1-2 łyżkami oleju. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piekłam ok. 20 min. a kiedy mięso w wierzchu się ścięło zmniejszyłam temp. do 180 st. i piekłam 1 godziną. W między czasie podlewałam pieczeń sosem uzupełniając go gorącą wodą. Po godzinie przykryłam pieczeń folią aluminiową i zostawiłam w piekarniku na 30 min. zmniejszając temp. do 140 st.. Po upieczeniu wyjęłam pieczeń na deskę, znów zakryłam folią a z blaszki zlałam sos. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, podsmażyłam posiekaną cebulę aż się zeszkliła, dolałam sos z blaszki i gotowałam kilka minut aż cebulka była miękka. Doprawiłam sos octem balsamicznym i zagęściłam dodając pastę zrobioną z miękkiego masła i mąki. Gotowałam mieszając aż sos zgęstniał. Pieczeń pokroiłam w dość grube plastry i polałam sosem. Podałam z ziemniakami z wody i gotowaną marchewką.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Mmmmmmmm! Boskie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    te marchewki rewelacyjnie wyglądają na talerzu- plus za fajną kompozycję...
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !