Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam. Cebulę i czosnek obrałam, cebulę pokroiłam w ćwierć plasterki, czosnek posiekałam. Z papryk usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w dużą kostkę. Cukinią i bakłażana pokroiłam także w dużą kostką. Bakłażana położyłam na sicie i lekko oprószyłam solą, zostawiłam na 15 min. żeby odciekł a następnie lekko opłukałam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Chili, bez pestek, posiekałam. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wrzuciłam cebulę z chili, czosnkiem oraz paprykami, podsmażyłam i poddusiłam chwilę aż nieco zmiękły, przełożyłam do rondla. Na tę samą patelnię wlałam znowu 2 łyżki oliwy, włożyłam bakłażana, smażyłam na ostrym ogniu aż lekko się zrumienił - przełożyłam do rondla. Na resztce oliwy zrumieniłam lekko cukinię i dolałam do niej pomidory, lekko posiekane, razem w zalewą. Oprószyłam lekko cukrem i oregano, chwilkę razem pogotowałam i zalałam tą mieszanką warzywa w rondlu. Dodałam jeszcze nieco soli, pieprzu, posiekanej bazylii i natki a także koncentrat. Dusiłam potrawę ok. 10 min. żeby warzywa zmiękły, ale nie rozpadały się. Nam najbardziej smakowało ze świeżą bagietką...