Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mozzarella z ogórkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 1/2 kg
ser mozzarella 2 gomółki
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
biały ocet winny 1 łyżka
masło 4 łyżki
pieprz do smaku
Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mozzarella z ogórkami

Odsączyć gomółki sera mozzarella i pociąć w jednakowe plastry o średniej grubości.Obrać ogórki ze skórki i wydrążyć,aby pozbawić je gniazd nasiennych. Oczyszczone warzywo pociąć w plasterki i oprószyć solą, odstawić na kilka minut, żeby wypuściły sok. Obrać z łupiny główkę czosnku każdy ząbek pokroić w dosyć cienkie plasterki.Starannie opłukać natkę pietruszki,po czym posiekać ją ostrym nożem. W rondelku o grubym dnie rozgrzać masło i krótko przesmażyć na nim ogórki.Następnie osączyć je z nadmiaru tłuszczu i ułożyć na plastrach mozzarelli. Na maśle, które pozostało po smażeniu, podsmażyć czosnek. Po chwili dodać natkę pietruszki. Smażyć kilka minut,stale mieszając. Przestudzić zrumieniony czosnek i natkę. Skropić octem. Posypać pieprzem i vegetą. Ogórki i ser polać zawartością rondelka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 28.09.2010 18:01
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak