Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ łyżeczki curry ,½ łyżeczki kurkumy ,pieprz mielony ,kawałek suszonego tamaryndowca ( wielkości 1 cm )
ananas 1/2 szklanki
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
żołądki drobiowe 30 dag
mleko kokosowe 0,5 szkl.
przyprawy 1/2 łyżeczki (do potraw kuchni indyj
woda 3 szkl.
olej sezamowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :

Podroby drobiowe popularne są w każdej kuchni. Nie przepadam za żołądkami ( w zasadzie robię z nich tylko wywar na krupnik , a potem farsz do pierogów. Postanowiłam sprawdzić jak smakują zakwaszone tamaryndowcem.
Żołądki umyć i ugotować w wodzie. Wyjąć ,oczyścić i pokroić w cienkie paseczki .Obsmażyć na patelni na oleju. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , ananasa, marchew obraną i usiekaną w cienkie słupki. Smażyć 10 minut. Przełożyć do wywaru. Tamaryndowiec zalać ¼ szklanki wrzątku , po 10 minutach odcedzić ( wodę zostawić 0, a tamaryndowiec rozdrobnić ( usunąć stwardniałe kawałki ). Dodać chetney z mango, mleko kokosowe , roztarty tamaryndowiec , curry, Chat masala, kurkumę .Doprawić wodą z moczenia tamaryndowca , pieprzem .
Podawać z makaronem sojowym lub ryżem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak