Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak zelowski :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

30 dag żeberek ( nie muszą być paski , można użyć tych tańszych końcówek ),2 marchewki,½ pietruszki,1/16 selera ( średniego )
½ łyżeczki kminku mielonego ,1 łyżeczka masła ,6 szklanek wody
pęczak 4 łyżki
kapusta kwaszona 20 dag
ząbek czosnku 2 szt
bulion 1 kostka
ziele angielskie 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
por 1/4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak zelowski :

Informacje o tradycyjnej kuchni czeskiej rodem z Zelowa dostałam dzięki uprzejmości garnkowiczki – karo66 . Wygrzebała gdzieś stareńkie wydanie ksiązki kucharskiej opisującej zwyczaje kulinarne czeskiej społeczności Zelowa ( z przed wielu , wielu lat ) i przesłała mi skany .Dziś pierwsza próba gotowania wg tych przepisów .
Mięso , por pokrojony w pół plasterki , utarte na grubej tarce seler i pietruszkę , oraz pokrojoną w plasterki marchew zalać wodą . Dodać sól ( lub kostkę bulionową ) , ziele angielskie, liść laurowy . Kaszę przepłukać zimną wodą kilka razy i włożyć do garnka . Gotować 30 minut . Dołożyć kiszoną kapustę ( pokrojoną i opłukaną by nie była za kwaśna ) .Gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso . Obrać z chrząstek i tłuszczy . Chude mięso podzielić na kawałki i dodać do zupy. Doprawić do smaku magii , pieprzem , kminkiem .W ostatnim momencie włożyć masło i czosnek . Dusić jeszcze 15 minut .

Podaję ,że wlewamy 6 szklanek wody bo w trakcie dotowania ok. 2-2,5 szklanki odparuje .Ja do zup zawsze daję więcej wody i gotuję je przy lekko uchylonej pokrywce .Płyn odparuje do takiej gęstości zupy jaka mnie interesuje , a unikam tego że trzeba płyn uzupełniać .No i mam zawsze tyle zupy ile mi potrzeba .Z tych proporcji wychodzi 2 duże porcje ( takie na jednodaniowy posiłek ).

Oczywiście nie jest to kapuśniak gotowany ściśle wg starego przepisu który jest bardzo prosty ( bez warzyw , przypraw ) .Ponieważ chodzi mi bardziej o pomysł gotowania kapuśniaku z kaszą niż o odtworzenie oryginalnego smaku tej zupy pozwoliłam sobie na ,, dosmaczanie „ jej .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 05.05.2012 10:02
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak