Sposób przygotowania

Przepisów na kapuśniaki jest cała masa .Ten na bazie wywaru z kurczaka ma bardzo ciekawy smak dzięki dodaniu świeżej papryki. Podobny jest do przepisu na ,, Kapuśniak iberyjski „. Też jest zrobiony z włoskiej kapusty i papryki .Smakuje jednak zupełnie inaczej .Różnica wynika z rodzaju zastosowanego mięsa .Tu jest gotowany kurczak- tam wędzony indyk .
Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka , obrane i opłukane warzywa ( 1 marchew pokrojona w plasterki ), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę .Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości , a paprykę cienkie .Zalać wodą . Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe .Doprowadzić do wrzenia .Gotować na małym gazie 1 godzinę . Wyjąć mięso i warzywa w całości . Mięso obrać z kości , skórek i chrząstek . Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz . Doprawić przecierem pomidorowym , kminkiem , mielonym pieprzem .Gotować 30 minut .Podawać posypany koperkiem .

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorota53

    lubię kapuśniaczek z każdej kapusty :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !