Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z brukselką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 0,5 kg
cebula 1 sztuka
jajko 3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
pomidory obrane ze skóry 3 sztuki
mięso mielone wołowe 0,5 kg
śmietana 0,5 szklanki
bułka 1 namoczona w wodzie
żółty ser starty 0,20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z brukselką

Do miski przełożyć mięso, wcześniej namoczona bułkę, surowa pokrojoną cebulę, jedno jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i uformować pulpety. Obsmażyć z obu stron na oleju. Brukselkę ugotować na półtwardo. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć brukselką, na to pulpety i pomidory.

Sos:
Do startego sera dodać śmietanę, 2 jajka i gałkę muszkatałową. Wymieszać i pokryć wierzch zapiekanki. Na koniec posypać ją ostrą papryką.

Piec w temp. 150-180 stopni ok. 0,5 godziny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 22.07.2011 10:45
lubię brukselkę
rakow2
rakow2 01.07.2011 19:22
nie lubię brukselki
sundaytn 12.06.2011 18:06
pycha
Bart 23.02.2011 23:35
pyszności
anya_86 11.11.2010 17:10
mniammmm
Smakosz6 16.10.2010 15:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak