Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pasiak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
mąka 17 dkg
cukier 15 dkg
proszek do pieczenia 1/2 torebki
Nadzienie:
śmietana kremówka 50 dkg
truskawki 20 dkg
śmietan fix 2 torebki
cukier puder 10 dkg
dżem truskawkowy 10 dkg
dekoracja
kremówka 25 dkg
cukier waniliowy
truskawki 10 dkg
wiórka kokosowe 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pasiak

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem do białości, wymieszać z pianą z białek. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Piec 12 minut w temp. 200 stopni. Ciasta przełożyć na oprószone cukrem pudrem ściereczki, usunąć papier. Ostudzone ciasta pokroić wzdłuż w pasy szer. 6 cm. Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Wymieszać ze śmietaną ubitą ze śmietan-fixem. Pasek ciasta cienko posmarować dżemem, kremem i ciasto zwinąć. Ustawić pośrodku tortownicy. Następnie wokół rolady owijać kolejne, podobnie przygotowane paski ciasta, aż zapełni się cała forma. Ochładzać godzinę. Następnie usunąć obręcz tortownicy, a tort udekorować ubitą śmietaną, truskawkami i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.09.2010 16:12
Bardzo fajny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak