Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta amerykańska

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 2 łyżki
masło 15 dag
jajko
Nadzienie:
jabłka 1,5 kg
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: tarta amerykańska

Rozetrzeć mąkę, cukier i zimne masło palcami, dodać 3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 min.
Jabłka pokroić na ósemki, włożć do rondla, wlać lyżkę wody, sok z cytryny, cynamon, cukier i dusić.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć forme do tarty, posypać rodzynkami i rozłożyć jabłka. Reszte ciasta rozwałkować, po środku wytni otwór w kształcie gwiazdki, ciastem przykryć jabłka i skleić palcami spód i wierzch. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piecz ok 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 13.07.2011 07:51
pycha
iknkirke 22.01.2011 12:26
Apetycznie wygląda. Smakuje pewnie super.
Dorota76 14.12.2010 22:30
zjadła bym taką
gryczyn 22.09.2010 09:32
Bardzo efektowna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak