Sposób przygotowania

Kiełbasę włożyłam na dno garnka, zalałam wrzątkiem tak żeby woda była 5 cm nad nią. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu 30 min.. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę, selera i ziemniaki. Pokroiłam je w kostkę, ale marchew i selera drobniej niż ziemniaki. Dołożyłam wszystko do podgotowanej kiełbasy i gotowałam dalej ok. 15 min. aż ziemniaki były prawie miękkie. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuciłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażyłam ją aż wytopił się tłuszczyk, wtedy dodałam posiekaną cebulę, podsmażyłam chwilę i dodałam do zupy. Dodałam też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek i pozwoliłam zupie chwilę się pogotować. Zakwas na żur przecedziłam i dolałam do zupy, zagotowałam. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dolałam do garnka. Zdjęłam garnek z ognia, doprawiłam zupę jeszcze odrobinką soli i dosypałam szczypiorek.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    uwielbiam żurek...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    a to coś w środku to od byka ?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !