Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek zabielany z białą kiełbasą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

małych kiełbasek białych, surowych 10
l zakwasu na żur 1/2
marchewki 2
ziemniaków kilka
duże ząbki czosnku 2
liście laurowe + 3 ziarenka ziela angielskiego 2
szkl. śmietany 18% 1/2
czubata łyżka suszonego majeranku 1
łyzki posiekanego szczypiorku 3
dkg cienkiej kiełbasy wieprzowej 10
seler 1 mały kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek zabielany z białą kiełbasą

Kiełbasę włożyłam na dno garnka, zalałam wrzątkiem tak żeby woda była 5 cm nad nią. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam na małym ogniu 30 min.. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę, selera i ziemniaki. Pokroiłam je w kostkę, ale marchew i selera drobniej niż ziemniaki. Dołożyłam wszystko do podgotowanej kiełbasy i gotowałam dalej ok. 15 min. aż ziemniaki były prawie miękkie. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuciłam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i podsmażyłam ją aż wytopił się tłuszczyk, wtedy dodałam posiekaną cebulę, podsmażyłam chwilę i dodałam do zupy. Dodałam też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek i pozwoliłam zupie chwilę się pogotować. Zakwas na żur przecedziłam i dolałam do zupy, zagotowałam. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dolałam do garnka. Zdjęłam garnek z ognia, doprawiłam zupę jeszcze odrobinką soli i dosypałam szczypiorek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 21.12.2013 16:14
a to coś w środku to od byka ?
Anna141
Anna141 06.04.2011 11:01
pycha
Anna141
Anna141 06.04.2011 11:01
pycha
Zofia12 06.10.2010 11:43
uwielbiam żurek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak