Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chała

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże świeże 4 dkg
mleko 0,5 szkl
sól 1 łyżeczka płaska
cukier 4 łyżki
jajko 1 szt
woda letnia 5 łyżek
masło 2 łyżki
mąka (kruszonka) 2 łyżki
cukier (kruszonka) 1 łyżka
maslo (kruszonka) 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chała

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami mąki i zalać ciepłym mlekiem-zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę dodać rozczyn drożdżowy, jajko rozmącone z cukrem, sól, wodę i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto (około 15 min)zostawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść podzielić na 3 części, uformować wałki równej długości i zapleść wieniec. Przełożyć na wysmarowaną blachę i zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Kruszonka: połączyć składniki i posypać

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 13.07.2013 07:45
pyszna-z kruszonką???:)
IZABELA29 20.11.2012 08:49
taka cieplutką niepogardze
ben-ka 14.11.2012 09:59
taką ciepłą to bym zjadła.
MAR3STA 08.06.2012 19:25
pyszna
Krystyna32 20.05.2012 09:43
super
magduś83 05.10.2011 21:09
piękna
Edyta38 12.04.2011 20:54
super ci wyszła
Aniunia773 10.04.2011 23:15
piekna
Ewelina47 20.11.2010 07:32
z masełkiem pycha
Anna189 27.09.2010 11:24
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak