Sposób przygotowania

Kapustę posiekałam drobniej, włożyłam do garnka, zalałam 2 szkl. wody. Dołożyłam 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela i suszone chili. Dusiłam na małym ogniu ok. 20 min.. W tym czasie sparzyłam i obrałam ze skórki pomidory, pokroiłam je w kostkę. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki a kiełbasę w grube półplasterki. Soczewicę opłukałam na sicie i odstawiłam żeby odciekła. Do podduszonej kapusty dodałam pomidory a po chwili soczewicę, czosnek - dusiłam następne 20-30 min. Gdy kapustka pyrkotała sobie pomalutku na rozgrzaną patelnię z olejem wrzuciłam kiełbasę a gdy mocno się zrumieniła dodałam do niej cebulę i smażyłam razem aż też nabrała złocistości. Dodałam zawartość patelni do garnka z kapustą i miękką już soczewicą, dosypałam 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Doprawiłam całość odrobiną cukru i soli bo kapusta nie była zbyt słona, ale z tą solą ostrożnie! Dusiło się wszystko jeszcze 10-15 min. a potem garnek zestawiłam z ognia i dałam potrawie odpocząć ok. 20 min. żeby smaki lepiej się połączyły i wszystko przestygło...a potem spałaszowałam całą miseczkę parującego, ostrawego dania.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    bardzo apetycznie wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Kapusta z soczewicą...muszę wypróbować.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Ale smakowite...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !