Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cepeliny Litewskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 15 dag
kawałek wędzonki 30 dag
olej 1 ł
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cepeliny Litewskie

Do posolonego wrzątku wrzucić obrane ziemniaki tak ok. 1\\3 .Gotować 25 min. Ostudzone przecisnąć przez praskę, a pozostałe ziemniaki zetrzeć na tartce tak jak na placki.Masę przełożyć na sitko na którym jest wyłożona gaza odcisnąć sok do miseczki, gdy na dnie osiądzie skrobia, ostrożnie zlać sok z wierzchu.Skrobię wymieszać z surowymi i ugotowanymi ziemniakami i posolić. Z masy formować podłużne cepeliny i wkładamy je do wrzątku aby się trochę pogotowały a gdy wypłyną na wierzch to je wyjmijmy. Wędzonkę pokroić w małą kosteczkę wraz z cebulką . Jak się zarumieni to polewamy tłuszczykiem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 27.09.2012 10:42
super
babcia
babcia 22.03.2012 09:01
lubię
babcia
babcia 22.03.2012 09:01
lubię
Beata73 24.09.2010 19:10
wspaniałe kluchy! moja babcia takie robiła!
Kate131 22.09.2010 10:42
ciekawe,musze zrobic
Natalia/tubisiek 16.09.2010 11:07
Mój dziadek robił podobne! Smaczne są :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak