Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na kruchym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1
mak 50 dag
masło 15 dag
mąka 1 łyżka
olejek migdałowy
cukier
sól
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym cieście

Mak sparzyć litrem wrzącej wody i zostawić na 12 godzin. Potem osączyć i zmielić 2 razy. Zmielony mak zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu (ok 90 min). Przy końcu gotowania doprawić do smaku cukrem i solą, dodać bakalie i olejek. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać do maku, dobrze wymieszać. Zostawić mak do ostudzenia.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną , dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Ok 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i podpiec. Na wystudzony placek wyłożyć zimną masę makową, wyrównać powierzchnię i ozdobić paskami zrobionymi z reszty ciasta, tak by powstała kratka. Piec 40-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 11.10.2011 23:04
zapowiada się smakowicie
Małgorzata106 19.07.2011 18:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak