Sposób przygotowania

Mak sparzyć litrem wrzącej wody i zostawić na 12 godzin. Potem osączyć i zmielić 2 razy. Zmielony mak zalać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu (ok 90 min). Przy końcu gotowania doprawić do smaku cukrem i solą, dodać bakalie i olejek. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać do maku, dobrze wymieszać. Zostawić mak do ostudzenia.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną , dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Ok 2/3 ciasta wyłożyć na blachę i podpiec. Na wystudzony placek wyłożyć zimną masę makową, wyrównać powierzchnię i ozdobić paskami zrobionymi z reszty ciasta, tak by powstała kratka. Piec 40-45 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !