Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa krajanka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 4 sztuki
cukier 15 dkg
mąka 15 dkg
Krem:
mleko 300 ml
cukier 6 dkg
budyń waniliowy 1 torebka
truskawki 35 dkg
dekoracja
cukier puder 15 dkg
sok z cytryny 2 łyżki
dżem truskawkowy 5 dkg
budyń waniliowy 1 łyżka
kremówka 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa krajanka

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z pianą z białek i mąką z budyniem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni.
Przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Usunąć papier. Ostudzone ciasto przekroić na 2 równe części.
Krem: ugotować z mleka, cukru i proszku budyniowego. Ostudzić. Wymieszać z ubitą śmietaną, Cienką warstwą kremu posmarować jeden placek, na nim ustawić truskawki, przykryć resztą kremu i drugim plackiem. Ochłodzić. Następnie wierzch posmarować dżemem, a ten - lukrem powstałym z cukru pudru, utartego z sokiem z cytryny i łyżką wody. Ponownie ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela251
mela251 18.01.2012 09:41
cudowne
Iwona51
Iwona51 07.01.2012 11:07
ekstra
IKrakowianka 15.08.2011 15:11
idealny deser
smakoszek 26.06.2011 08:10
Wszystko dobre co słodkie:)
Iwusia 31.03.2011 23:00
bardzo ciekawe :)
hastalavista 23.12.2010 18:15
zapowiada się świetnie!
RenataZ-et 24.09.2010 21:22
Ojj tak, już sama nazwa \"kusi\" :)
bogumiła3 17.09.2010 20:59
super
Margo1 15.09.2010 15:42
Sama nazwa mówi że to pyszne
gusia1000 15.09.2010 14:14
Super ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak