Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Domowy makaron z 1 porcji (patrz: moja księga przepisów), ewentualnie gotowy makaron do lasagne
1 opakowanie mrożonego szpinaku
300 gramów boczku wędzonego
700 gramów mielonego mięsa
1 cebul
2 łyżki masła
olej
4 ząbki czosnku
pomidory 2 szt.
camembert 1,5 szt.
ser żółty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania

1. Zagotować wodę, osolić. Wrzucić kilka płatów makaronu i gotować na małym ogniu przez około 3 minut (najlepiej gotować makaron \"na bieżąco\", kiedy będziemy potrzebować go do przełożenia kolejnej warstwy, patrz: punkt 10)
2. Czosnek posiekać.
3. Na patelni roztopić masło. Do roztopionego masła wrzucić zamrożony szpinak.
Kiedy szpinak się roztopi dodać posiekany czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
4. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię (smażyć tak długo, aż będzie chrupiący i brązowo-złoty).
5. Do mięsa mielonego dodać przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wymieszać. Mięso usmażyć na oleju.
6. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plasterki.
7. Cebulę pokroić w kostkę.
8. Ser pokroić w cieniutkie plasterki.
9. Camembert pokroić w plasterki.
10. Wysmarować formę masłem. Układać kolejno: makaron, mięso, pomidory, cebulę, ser żółty (kilka plasterków), makaron, szpinak camembert, makaron, boczek, żółty ser, makaron, mięso mielone, ser żółty.
11. Włożyć do piekarnika (200 stopni) na około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 25.06.2013 16:52
aż zgłodniałam
lukoszek88 15.11.2010 19:17
Suoer
Joanna108
Joanna108 11.11.2010 15:08
Oj dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak