Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort barbie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka malinowa 3 opakowania
maliny świeże 250 gram
masa cukrowa
kremówka 0,8 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tort barbie

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Piec w małej tortownicy ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Ubić kremówkę na sztywno. Dodać ostudzoną galaretkę. Ostatnia galaretkę rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody i przelać do miski, która odpowiada wielkością ostatniej warstwy biszkoptu. Biszkopt przekroić na trzy części i dwie z nich troszkę przyciąć aby były mniejsze od pozostałych krążków. Przekładać kolejno: biszkopt, masa, maliny, biszkopt, masa maliny, biszkopt masa, maliny. na ta warstwę położyć galaretkę przygotowana w misce, która się ściągnęła. Całość posmarować reszta masy. Na tak przygotowany tort kładziemy masę cukrowa formując sukienkę. wciskamy lalkę barbie.
Rada:
Są dwa sposoby wkładania lalki.
1. Lalka specjalna ze szpikulcem, wtedy możemy ją wkładać na samym końcu.
2. Zwykła lalka barbie, która należy owinąć wcześniej folią spożywczą i wówczas musimy w biszkopcie wydrążyć dziurę wielkości lalki. Lalkę wkładamy przed nałożeniem masy cukrowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 16.10.2013 19:13
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak