Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki pieczone z sosem chili

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 1 kg
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
fasolka czerwona 1 puszka
pomidory z puszki lub koncentrat 1 puszka
por (biała część) 1 sztuka
czosnek świerzy 2 ząbki
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty
oliwa 4 łyżki
oregano 2 szczypty
papryka 1 (chili lub jalapeno)
ser gouda 150 gramm

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki pieczone z sosem chili

Ziemniaki myjemy, wkładamy do piekarnika na około godzinę aż się upieką. Jak będą gotowe, to nuż sam wejdzie do środka. Muszą być duże, tak 4-5 sztuk na kg

Sos:

Na oliwie smażymy mięso z porami, oregano, pieprzem, posiekaną papryką. Po 20 minutach dodajemy fasolkę z puszki i pomidory i dusimy jeszcze 15 minut. Są czasem gotowe fasolki w pomidorach więc można dać zamiast osobno fasoli i pomidorów.

Na 2 minuty przed końcem dajemy posiekany czosnek i gotowe.

Ziemniaki wyjmujemy i lekko rozgniatamy środek na boki by weszło nadzienie, którym zalewamy ziemniaka.

Posypujemy na wierzchu parmezanem lub serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 28.03.2011 09:19
palce lizać :)
Ela20 23.03.2011 17:21
apetyczne danie
Marta98 26.01.2011 20:43
super
berys18 04.11.2010 07:50
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak