Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka warzywna z roszponką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół warzywny 200 ml
ziemniaki 50 dag
pieprz do smaku
sól do smaku
marchew 2-3 sztuki
olej 2 łyżki
pomarańcza 1 sztuka
ocet winny 3 łyżki
roszponka 10 dag
soczewica czerwona 10 (suszona)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warzywna z roszponką

Ziemniaki umyć,gotową ok.20 minut w osolonej wodzie na średnim ogniu.Odcedzić,dobrze osączyć.Marchewki obrać,opłukać,pokroić w duże słupki.Rosół zagotować.Do wrzątku włożyć marchewkę,gotować kilka minut na średnim ogniu.Po 3 minutach dodać soczewicę.Ziemniaki odcedzić,przestudzić,polewając zimną wodą,obrać.Pokroić w plasterki.Pomarańczę sparzyć,osuszyć,sok wycisnąć.Przygotować sos winegret:sok pomarańczowy połączyć z octem winnym.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Po zupełnym rozpuszczeniu się przypraw dodać olej,dokładnie wymieszać.Plasterki ziemniaków przemieszać z soczewicą i marchewka.Skropić przygotowanym winegretem,przemieszać ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.Odstawić na 15 minut.Roszponkę opłukać,osuszyć,połączyć z sałatką,przemieszać.Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 22.04.2013 19:50
Smaczna sałatka.
aginaa 28.09.2010 18:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak