Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 15 g
cukier 2 płaskie łyżeczki
ok. 500 g letniej wody
550 g białej mąki pszennej
200 g mąki żytniej razowej
ziemniak 1 ugotowdobrze rozgniecionyany
2 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki ziaren słonecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnei prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawic na kratkę, wytudzić. Został ulubionym chlebem mojego męża.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 17.05.2013 10:15
apetycznie wygląda
miroslawa 19.10.2012 05:13
idealny, fantastyczny
Adamorek 08.05.2012 20:34
najzdrowszy i najsmaczniejszy
jolajka 13.07.2011 08:46
lubię i często robię chleb, przypomina mi dziecinswo, choć nie jest taki dobry jak wtedy
Koper 24.11.2010 08:51
Wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak