Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnei prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawic na kratkę, wytudzić. Został ulubionym chlebem mojego męża.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Wygląda rewelacyjnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    lubię i często robię chleb, przypomina mi dziecinswo, choć nie jest taki dobry jak wtedy
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    najzdrowszy i najsmaczniejszy
  • 1
    original
    Opublikowano

    miroslawa

    idealny, fantastyczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !