Sposób przygotowania

Mleko wlać do garnka. Laski wanilii naciąć ostrym nożem, wyskrobać miąższ ze środka i wrzucić razem z laskami do mleka, posolić. Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć z cukrem, zmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Mleko podgrzać, ale nie gotować, wyłowić laski i mieszając wlać powoli mleko do utartych żółtek, mieszać dopóki krem nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wstawić do zimnej wody. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, z jednej połowy owocu wycisnąć sok, startą skórkę oraz 1 łyżkę soku dodać do kremu, wymieszać. Białka z jajek i śmietankę ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Wszystko rozdzielić do salaterek, przybrać wiśniami, posypać wiórkami i wstawić do lodówki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !