Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kukurydzy z serem i kurkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duża kolba kukurydzy cukrowej 1
ziemniaków 4-5
szkl. rosołu wołowego 2
łyżeczki kurkumy 1/3
szczypty szafranu 3
g masła 50
sól do smaku:
łyżeczka oliwy do grzybów 1
łyżeczka sweet pepper czyli papryki słodkiej mielonej 1
dkg startego żółtego ostrego sera, ja miałam swój ulubiony Zbójnicki 15
dkg świeżych kurek 25
mleko 1 szkl. (jeśli zupa będzie za gęst

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kukurydzy z serem i kurkami

Kukurydzę obrałam z liści, opłukałam i ostrym nożem odkroiłam złote ziarenka - dobrze robić to nad miską bo kapie i pryska biały sok. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam, posiekałam. W garnku roztopiłam masło - dość dużo, ale zupa ma mieć maślany posmak i nie zastępujcie jej żadną margaryną bo straci urok! - wrzuciłam ziemniaki i cebulkę, podsmażyłam mieszając 3 min. uważając żeby się nie zrumieniły. Dodałam kukurydzę razem z sokiem, szafran i kurkumę, wymieszałam. Zalałam bulionem wołowym i gotowałam na malutkim ogniu aż ziemniaki zupełnie zmiękły, ok. 15-20 min. Zmiksowałam zupę blenderem na krem, dolewając stopniowo mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zmiksowaniu ponownie zagotowałam - ostrożnie, bo zupa jest gęsta i lubi się przypalać, doprawiłam też solą i papryką. Na patelnię wlałam oliwę dodając 1 łyżeczkę masła i na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzuciłam oczyszczone dokładnie, opłukane i osuszone kurki. Smażyłam je przez 3 min. na silnym ogniu aż zaczęły się rumienić. Rozlałam zupę na talerze, posypałam serem i kurkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.05.2012 10:25
super
freekate 07.02.2012 09:42
super :)
Justyna223 15.08.2011 19:55
ładniewygląda
Izabela/bella81 29.10.2010 22:44
Może być pyszna:)
Ewa104 16.09.2010 10:27
Kusi mnie ta zupka.
SmacznaPyza 15.09.2010 14:48
Ja nie przecedzałam zupy przez sito bo mi drobinki osłonek kukurydzy nie przeszkadzały, ale jeśli ktoś chce mieć bardziej wykwintną, gładką zupę to dobrze całość przetrzeć po zmiksowaniu
IZABELA29 15.09.2010 09:55
smacznie wygląda
justyna111 14.09.2010 16:57
super
Lidia11 14.09.2010 16:35
ciekawie to wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak