Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z grzybami mun

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka
duża marchwe
cukinia
grzybów mun (suszonych) 5-6
papryka czerwona
cebula
ząbków czosnku 5
cebula dymka ze szczypiorkiem
mąki ziemniaczanej czubata łyżka
sosu sojowego łyżka
oliwa
sól, pieprz, chilli
ryż 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z grzybami mun

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie.

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i mieszamy z łyżką sosu sojowego, pieprzem i mieloną papryką chilli. Na chwilę odstawiamy.

Wszystkie warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również kroimy w paseczki, zachowujemy wodę, w której się gotowały.

W woku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka a następnie dodajemy warzywa i grzyby, smażymy chwilę i dodajemy wodę, w której gotowały się grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w pół szklanki zimnej wody by zagęścić sos oraz posiekaną dymkę.

Gdy się zagotuje sos jest gotowy.

Podajemy z ryżem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

evita0007 15.07.2011 17:32
ale pycha :-)
treonina 14.07.2011 00:33
lubię takie jedzenie :-)
Mati13 22.10.2010 13:19
bardzo ciekawe i apetyczne:)
edyta18-20 13.10.2010 06:35
ala chińszczyzna, pyszne
Justyna223 13.10.2010 06:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak