Sposób przygotowania

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku. Potem dodajemy kisiel cytrynowy w proszku i ucierając wsypujemy mąkę, dodając na przemian po kilka łyżek śmietany. Razem z mąką dosypujemy proszek do pieczenia.
Wkładamy ciasto do natłuszczonej dużej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek pozbawione pestek, skórką do dołu. Na koniec posypujemy to kruszonką zrobioną w następujący sposób: 3 łyżki masła, po 4 łyżki cukru i mąki mieszamy i zagniatamy w palcach kruszonkę. Posypujemy nią śliwki.
Pieczemy ciasto w 180 C około 50 minut, do suchego patyczka.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    lubię ciasta ze śliwkami :-)
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Przemek4

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Patrycja40

    uwielbiam takie placki
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ale serducho,super i na pewno smaczne
  • 7
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    pychotka!
  • 6
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    szybki i bardzo dobry placek!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Coś na czasie,śliwki dostępne każdego rodzaju a taki placek...pyszności:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !