Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny schab ze śliwką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 200 g
czosnek ząbki 5
oliwa
Czosnek suszony Prymat 1 łżeczka
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki
Koperek suszony Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny schab ze śliwką

Przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie przyprawy i oliwę - tyle aby powstała kremowa konsystencja. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok. Schab myjemy, nacinamy go długim nożem wzdłuż (na wylot) aby powstał nam \"rękaw\". W powstały otwór wkładamy śliwki. Następnie 3 ząbki czosnku kroimy w małe słupki, nacinamy cienkim nożem otwory w mięsie i wtykamy w nie czosnek. Mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego, nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i pozostawiamy w lodówce na 12 godz. Pieczmy godzinę- przez pierwsze 30 min. w temp. 180 stopni, po upłynięciu tego czasu zmniejszamy ją do 160 stopni.
Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak