Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta maślana z papryką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

obgotowane środki z główek kapusty - zostały mi po robieniu gołąbków 2
strąka papryki czerownej i zielonej po 1/2
lekko czubate łyżki masła 3-4
czubata łyżeczka mąki 1
czubata łyżka posiekanego koperku 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta maślana z papryką

Z robienia gołąbków zostały mi jasne środki, takie małe główeczki. Były już lekko obgotowane i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić...pokroiłam je w dość grube paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Papryki oczyściłam, pokroiłam w paski. W rondlu rozpuściłam połowę masła i podsmażyłam na nim cebulę aż lekko się zrumieniła. Dodałam kapustę i odrobinę cukru, podlałam 1/2 szkl. wody i dusiłam 10 min. pod przykryciem. Kiedy kapusta zmiękła, ale była jędrna dodałam odrobinkę kwasku i 2-3 szczypty suszonego lubczyku. Resztę masła roztarłam z mąką i dodałam tę pastę do sosu. Dołożyłam też paprykę i dusiłam razem jeszcze chwilę aby papryką zmiękła, ale nie rozpadała się. Na koniec doprawiłam całość solą i dodałam koperek. Podałam jako jarzynkę do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kniebieska 19.03.2012 15:03
ciekawa potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak