Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Część cukinii kroimy w cienkie plasterki (do wyłożenia na wierzchu zapiekanki ), które następnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy aby każdy plasterek pokryty był oliwą i przyprawami. Pozostałą cukinię kroimy w półksiężyce.

Na oliwie podsmażamy czosnek wyciśnięty przez praskę a następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce. Solimy i doprawiamy pieprzem i podsmażamy do momentu aż cukinia zmięknie.

Łączymy ją z lekko przestudzonym makaronem oraz startym serem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierz posypujemy startym parmezanem a następnie układamy dachówkowo plasterki cukinii marynowane w oliwie z przyprawami i ponownie posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    musi być pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Prosta w przygotowaniu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    prosta i pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Mam ogromną ochotę przygotować taką zapiekankę :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !