Sposób przygotowania

Uda umyłam dokładnie i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skropiłam je sosem sojowym, sosem chili i śliwkowym - przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Kapustę posiekałam, śliwki po umyciu pokroiłam w paski usuwając pestki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, na dno wyłożyłam kapustę dodając liść laurowy, na nią cebulę i śliwki, lekko przemieszałam. Na wierzchu położyłam udka kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 15 min.. Udka z wierzchu leciutko zaczęły się rumienić więc podlałam potrawę 1/3 szkl. wody i przykryłam - całość piekła się tak 30 min. po czym zdjęłam pokrywkę, udka posypałam odrobiną cukru i piekłam następne 20 min. aby ładnie się zrumieniły. Jeśli Wasza kapusta nie jest zbyt mokra to dolejcie troszkę więcej wody, ale nie za dużo żeby nie zrobiła się zupa. Danie podałam posypane natką pietruszki i z ugotowanymi oddzielnie całymi ziemniakami.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    interesujące
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    ciekawy przepis
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    jak zawsze smakowicie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    Świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Bardzo smacznie wygladaja.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pewnie smakowite :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek180844

    ekstra! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    muszą świetnie smakować :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i tak właśnie smakowały - świetnie !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !