Sposób przygotowania

Do miski włożyłam miękkie masło, ser (jeśli jest grudkowaty to trzeba zmielić), dodałam sól, wanilię i mąkę - ręką zagniotłam miękkie, plastyczne ciasto. Jeśli będzie się Wam mocno kleiło to podsypcie trochę więcej mąki. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam na godzinkę do lodówki. Śliwki umyłam, przekroiłam każdą na pół, usunęłam pestki. Każdą połówkę przyłożyłam przecięciem do cukru z cynamonem. Ciasto podzieliłam na 4 części, każdą rozwałkowałam niezbyt cienko i dużą filiżanką wycinałam koła. Na każdym położyłam pół śliwki i złożyłam kółko na pół, docisnęłam brzegi bardzo dokładnie palcami a następnie ząbkami widelca. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 10 - 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. C - kiedy ładnie się zrumienią są gotowe. Po ostudzeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    apetyczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    wypróbuje
  • 6
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    no no! :) zapowiada się ciekawie :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    no no! :) zapowiada się ciekawie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pipi765

    pysznie wyglada
  • 3
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Jak zwykle same pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    Podoba mi się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    poezja smaku
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam takie pierożki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !