Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quasadilla z grillowanym kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilla
kurczak
guacamole
salsa

Przepis i sposób przygotowania na: Quasadilla z grillowanym kurczakiem

1 podwójna piers z kurczaka
1/2 łyzeczki soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyzeczki pieprzu
1/2 ostrej papryki
1 łyzka oliwy z oliwek
1 łyzka soku z limonki
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
szczypta mielonej papryczki chilli
łyzeczka czerwowej słodkiej papryki
1 czerwona lub zółta papryka
sól do smaku
tortille pszenna 6 szt
grubo utarty zółty ser (dobrze topiący się)
salsa pomidorowa (przepis ponizej)
guacamole
kwaśna gęsta śmietana

Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać solą, kuminem, papryką, pieprzem, dodać oliwe i limonke. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną
papryczkę i słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty mięso i smażymy na patelni grillowej az mięso sie zetnie. Nie dodaje juz oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażaone mieso dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam duza patelnie (taka zeby zmiescila mi sie na niej tortilla), kłade na nią jedną
tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch ułkłdam drugą tortillę. Smaże aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnei zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwam tortile na patelnei zeby sie przyrmieniła druga strona. i
ponownie nakladam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche kwasnej smeitany, guacamole oraz salse. Podawac ciepłe. Będę mocno nieskromna ale to było Pyszne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 28.07.2011 21:47
pyszne
wiola333 22.10.2010 17:02
pycha
bogumiła3 16.09.2010 14:47
super
Dorota76 13.09.2010 10:21
wygląda rewelacyjne i myślę że też tak smakuję, muszę spróbować
rosik93 12.09.2010 20:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak