Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pod pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielonych migdałów lub orzechów 150 g
miękkiego masła 150 g
cukru 150 g
mąki 100 g
białek 4 szt.
żółtka jaj 4 szt.
cukru (zwykłego) 150 g
cukru waniliowego 1 op
mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pod pierzynką

SPÓD: utrzeć masło z cukrem na jednolitą masę; z białek ubić pianę. Do utartego masła i cukru dodawać porcjami mielone orzechy (lub migdały), mąkę oraz białka. Mieszać aby powstała jednolita masa. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć masę, piec 30 minut w temperaturze 160-170 st. Po czasie wyjąć z piecyka, ale go nie wyłączać.

PIERZYNKA: żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć równo na upieczony spód mazurka i zapiec 3-4 minuty. Po ostygnięciu można udekorować polewą czekoladową. Pierzynkę robimy dopiero po upieczeniu spodu, nie wcześniej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 13.09.2011 23:02
Bardzo fajny króliczek. Zapowiada się smaczny mazurek :)
rakow2
rakow2 21.06.2011 17:03
po pierzynką dobrze jest
Aida 30.04.2011 21:09
i smaczny :)
aginaa 29.04.2011 19:49
ale sliczny
Mysiunia 11.03.2011 15:17
slicznie wyglada:)
iknkirke 02.03.2011 09:44
Piękny
Koper 08.01.2011 22:43
piękny!
Aida 23.11.2010 19:27
...i nie tylko Mazurkowi... :D
Krzysztof42 23.11.2010 17:06
pod pierzynką zawsze jest miło
banditka 08.10.2010 09:14
naprawde sweet bunny :)
PaniMISIOWA 03.10.2010 15:47
Słodziak z tego króliczka ;-)
Malinka 03.09.2010 11:15
No piękny!
Aida 29.06.2010 10:08
ja nigdy za mazurkami nie przepadałam, bo słodkie takie że hej! ale ten mi podpasował :)
SmacznaPyza 21.06.2010 08:26
mazurki są takie słodkie - i takie pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak