Sposób przygotowania

Małe danie obiadowe lub ciepła przekąska .
Gruszkę obrać przekroić na pół , usunąć gniazdo nasienne .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z ½ łyżki sosu sojowego i 1 łyżką miodu .Włożyć na to połówki gruszki i chwilę karmelizować. Podlać ¼ szklanki wody i dusić 5 minut . – trzymać w cieple .

Wątróbki oczyścić z błonek i pozostałości żółci. Umyć , osuszyć . Posypać solą i pieprzem mielonym .Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę masła i usmażyć wątróbkę na rumiano .Wątróbkę przełożyć do gruszek.
Na tłuszczu z jej smażenia podsmażyć na złoto cebulę . Dodać do gruszek i wątróbek razem z tłuszczem . Ogrzewać chwilę aż sos ponownie się zredukuje .

Na talerzu układać warstwę sałaty , wątróbkę z cebulką , delikatnie polać sosem .Obok ułożyć połówkę gruszki .

Podawać z ryżem na sypko, chlebkiem pita- wg upodobania .Resztę sosu podać osobno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    muszę koniecznie wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    muszą być pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !