Sposób przygotowania

Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki .Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ) . Włożyć do garnka , zalać wodą , dodać cukier i szczyptę soli . Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi . W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty . Dodać mąkę , zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów . Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje .Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów ,, wycisnąć „ za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części . Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ) .Doprawić zupę maggi .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Mniam, mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    wspaniała zupka, jeszcze z koperkiem mniam!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Z chęcią bym posmakowała.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !