Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczawiowa wg Babci Basi :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 pęczek szczawiu ( po pokrojeniu ok. 1,5 szklanki ),2 łyżki masła,1,5 szklanki wywaru warzywnego ( lub z drobiu i warzyw )
4 łyżki koperku pokrojonego,szczypta soli,szczypta pieprzu mielonego
mąka 1 łyżka
śmietana kremówka 3/4 szklanki
jajko 2 szt.
ziemniaki w mundurkach 4 średnie szt. (najlepiej młode)

Przepis i sposób przygotowania na: Szczawiowa wg Babci Basi :

Typowi wiosenna zupa. Tania, prosta . Jak tylko pojawia się szczaw – natychmiast amatorzy tej zupy stają do garnków.
Szczaw umyć i drobno usiekać . Podsmażyć na maśle razem z koperkiem .Zalać wywarem i gotować 5 minut . Zaciągnąć mąką zmieszaną z odrobiną wody- zagotować . Dodać śmietankę .Doprawić solą i pieprzem . Podawać z jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki i obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 07.08.2011 23:01
uwielbiam
Goya 29.12.2010 19:55
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak