Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w potrawce lekko serowej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

¼ kostki masła ,2 łyżki mąki ,2 żółtka ,sok z cytryny ,cukier ,3 szklanki wody
rosół z kury 1 kostka
serek topiony 1 kremowy
udka z kurczaka 2 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 1/2 szt.
seler 1/8 szt.
por 1/4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w potrawce lekko serowej :

Eksperymenty na temat sposobu przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .
Kurczaka , warzywa , kostkę bulionową -zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny ( na początek 1 łyżka ). Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok 1,5 szklanki ).Wrzucić rozdrobniony serek topiony i ogrzewać aż się rozpuści. Dodać żółtko z sokiem cytrynowym .Chwilę ogrzewać aż zgęstnieje . Doprawić solą ,cukrem i sokiem z cytryny .Z udek usunąć skórki i chrząstki .Ogrzać w resztce bulionu ( na parze lub w sosie ) .
Podawać z ryżem .

Ja zawinęłam pałeczki dla dekoracji szczypiorkiem i podgrzałam na parze nad gotującym się ryżem .
Resztkę bulionu , który pozostał wykorzystałam do zalania kuskusu z którego zrobiłam sałatkę na kolację ( z warzywami z zupy i groszkiem ) .Można też np. warzywa i resztę bulionu zmiksować na krem , dodać śmietanki i kopru i użyć jako sos warzywny np. do jajek na twardo podawanych na obiad na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 07.01.2012 19:26
super
Agnieszka/picola 22.05.2011 17:56
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak