Sposób przygotowania

Wytarte wilgotną, nasyconą octem ściereczką mięco obieramy z błon, nacieramy lekko solą, odkładamy na godzine w chłodne miejsce. Wycieramy, zgarniając z powierzchni ewentualny nadmiar soli, kładziemy na gorący tłuszcz, rumienimu ze wszystkich stron. Rondel z grubym dnem wykładamy wypłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Na tej warstwie wykładamy zrumienione mięso, podlewamy niewielką (1/2 szklanki) ilością wody, posypujemy rozdrobnionym kminkiem i dusimy na niewielkim ogniu ok. godzinę (do czasu do czsu polewając polędwicę wytworzonym sosem). Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy, zawsze w niewielkiej ilości wodę.
Polędwice podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w cienkie plastry (po 2 na porcję), obłożoną śliwkami z pieczeni i polaną, pozostałym po wyjęciu śliwek, przetartym sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !