Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflak
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżeczek mąki zrobi rozczyn. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Wsypać pozostały cukier, mleko, dodać jajka, szczyptę soli oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Obie części rozwałkować do wielkości formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na to wyłożyć podduszone ziemniaki, wymieszane z kaszą gryczaną (nie gotować kaszy), podsmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz ugnieść na cieście na płasko. Na górę dać drugą część rozwałkowanego ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Piec w temperaturze 180 stopni (na mocno złoty kolor), przez około godziny.
Kartoflak podawać z masłem, a jak będzie całkowicie chłodny podsmażyć na patelni.