Sposób przygotowania

Wyrobione ciasto drożdżowe podzielić na 2 części, rozwałkować do wielkości brytfanny, włożyć 1 warstwę do niej. Na to dajemy poduszone ziemniaki, które mieszamy wraz z kaszą gryczaną (nie ugotowana), posmażoną cebulą, solą i pieprzem. Ugniatamy łyżką na całej brytfannie - całkowicie na płasko. Na górę dajemy drugą część rozwałkowanego ciasta. Smarujemy samą górę roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Robimy widelcem dziurki, by ciasto nie zapowietrzało się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (na mocno złoty kolor) około godzinę. Kartoflak jemy z masłem, a jak będzie całkowicie chłodny (np. na następny dzień) podsmarzamy na patelni.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    patelka

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !