Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaczki
kapusta
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kapustą

SKŁADNIKI: 90 dag flaczków, 3 przekrojone na pół limonki, 2 łyżeczki soli, 2 litry wody, 3 łyżki oleju, 2 posiekane cebule, 2 posiekane papryki (czerwona i zielona), 3 – 4 posiekanych ząbków czosnku, 1 łyżka oregano, 2 szklanki posiekanych pomidorów, 45 dag juki lub ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę, 45 dag batatów pokrojonych z dużą kostkę, 3 pokrojone zielone banany pokrojone w kostkę - pominęliśmy, 1 posiekana główka kapusty, 1 pęczek posiekanej kolendry, sól i pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: W garnku wymieszać wodę, limonki, sól oraz flaki. Gotować aż flaczki będą miękkie. W międzyczasie podsmażyć cebule oraz papryki. Dodać czosnek i oregano. Smażyć minutę. Dodać pomidory i gotować przez 3 – 4 minuty. Zdjąć z ognia. Flaczki wyjąć i pokroić w paski. Limonki wyrzucić. Wywar zachować. Flaczki włożyć do wywaru wraz z masą cebulową. Dodać oba gatunki ziemniaków, banany i kapustę. Zagotować i dusić 30 – 40 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.12.2014 08:29
ciekawy pomysł
Kate131 19.03.2011 09:14
nie lubie flakow
PaniMISIOWA 14.01.2011 18:41
ale do flaków ciężko by było mnie przekonać... ;-)
PaniMISIOWA 14.01.2011 18:41
ładnie wyglądają
Ewa104 14.09.2010 14:33
Świetne jedzonko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak