Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 90 dag flaczków, 3 przekrojone na pół limonki, 2 łyżeczki soli, 2 litry wody, 3 łyżki oleju, 2 posiekane cebule, 2 posiekane papryki (czerwona i zielona), 3 – 4 posiekanych ząbków czosnku, 1 łyżka oregano, 2 szklanki posiekanych pomidorów, 45 dag juki lub ziemniaków pokrojonych w dużą kostkę, 45 dag batatów pokrojonych z dużą kostkę, 3 pokrojone zielone banany pokrojone w kostkę - pominęliśmy, 1 posiekana główka kapusty, 1 pęczek posiekanej kolendry, sól i pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: W garnku wymieszać wodę, limonki, sól oraz flaki. Gotować aż flaczki będą miękkie. W międzyczasie podsmażyć cebule oraz papryki. Dodać czosnek i oregano. Smażyć minutę. Dodać pomidory i gotować przez 3 – 4 minuty. Zdjąć z ognia. Flaczki wyjąć i pokroić w paski. Limonki wyrzucić. Wywar zachować. Flaczki włożyć do wywaru wraz z masą cebulową. Dodać oba gatunki ziemniaków, banany i kapustę. Zagotować i dusić 30 – 40 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Świetne jedzonko.
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ładnie wyglądają
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ale do flaków ciężko by było mnie przekonać... ;-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    nie lubie flakow
  • 0
    original
    Opublikowano

    berys18

    ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !